БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРЕГРУПИРАНЕ В ДОНБАС ПРЕДИ ПОРЕДНОТО СРАЖЕНИЕ

И руските, и украинските военни прегрупират силите си в Донбас за поредното сражение, което може да реши резултата от бойните действия

И руските, и украинските военни прегрупират силите си в Донбас за поредното сражение, което може да реши резултата от бойните действия. Пръстенът около последните защитници в завода "Азовстал" в Мариупол постепенно се затяга, като Киев обвинява Москва в употребата на забранено от международното право оръжие.

Според източници от британското военно разузнаване настъплението на Русия в Донбас е загубило инерция, изостава значително от графика и е малко вероятно да се ускори драстично през следващия месеци. Руските медии на свой ред съобщават, че макар и бавно, напредването на техните войски е сигурно. На фона на съобщенията за руски успехи срещу Лисичанск и Северодонецк, Киев разполага танкове и тежка артилерия, за да подсили източния си фронт. Руснаците очакват да обкръжат украинските сили именно в този регион. За да предотвратят настъплението на врага, украинците използват тактиката на изгорената земя и унищожават инфраструктурата при отстъплението си. Междувременно Генералната прокуратура на Украйна обяви началото на досъдебно разследване за употребата на запалителни снаряди от руснаци в Мариупол. Твърдението е, че на 14 май руските военни са атакували завода „Азовстал“ с муниции с фосфор, забранени от международното право.