БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА АРМЕНИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Причината е недоволство от разпределението на правомощията между държавните институции

Арменският президент Армени Саркисян подаде оставка. Причината е недоволство от разпределението на правомощията между държавните институции. Това се твърди на официалния му сайт.

Според Саркисян, като гарант на Конституцията, той не е имал реални инструменти за решаване на вътрешнополитически проблеми в условията на криза.

Живеем в уникална реалност, в която президентът не може да влияе върху въпросите на войната и мира", гласи съобщението от президентството на Армения.

Саркисян благодари на правителството за създаването на комисия за промяна на основния закон на страната и изрази надежда, че следващият президент на страната ще може да работи "в по-балансирана среда".

Парламентът избра Армен Саркисян за президент през март 2018 г. Той стана първият държавен глава с ограничени правомощия след окончателния преход на Армения към парламентарна форма на управление. Началото на президентския му мандат бе белязано от цветна революция, при която Никол Пашинян стана министър-председател, а през последните месеци и от кризата след неуспешната война в Нагорни Карабах. Двамата често имаха пререкания за развитието на страната.