БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Президентът Радев насрочи парламентарните избори на 4 април

“Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност.

Президентът Румен Радев обяви, че насрочва предстоящите парламентарни избори за 4 април.

„Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. 

Мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 26 март.

Избраната дата е една седмица след първия възможен ден за тези избори. В специално обръщение към българския народ, което БСТВ излъчи на живо, президентът Радев остро разкритикува нулевата работа на правителството по подготовката на изборите, и то във време на пандемия. И призова институциите, декларирали готовност за бързи действия, когато те са в интерес на управляващите, сега да работят бързо, така че да осигурят повсеместен, достъпен, честен и прозрачен избор на ново управление на България. Вижте цялото обръщение на Радев, във видеото към тази новина.

“Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност.

Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока.

Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина, каза Радев.

Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени дори в невъзможност да гласуват, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините.

Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене, машинен вот“, акцентира президентът Радев.