БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

При ученик с COVID-19 целият клас ще е под карантина

При ученик с COVID-19 целият клас ще е под карантина

Тогава децата от въпросния клас ще преминават на дистанционно обучение за времето на карантината – едва или две седмици

Ако се установи ученик с коронавирус, под карантина ще се поставя само неговият клас, а не цялото училище. Това обясни пред БНТ тази сутрин председателят на Сдружението на директорите в България Асен Александров, цитиран от в. Дума. Същият отговор са дали от МОН на запитване на в. „Сега“. Тогава децата от въпросния клас ще преминават на дистанционно обучение за времето на карантината – едва или две седмици.

Стремежът на МОН е училищата да направят собствени разчети и планове как да организират часовете и междучасията, така че отделните паралелки по възможност да не се засичат по коридорите и етажите.

Учебната година ще започне присъствено. Ще има откриване на годината, но без големи тържества.  

Носенето на маски в клас ще става по индивидуална преценка на всеки директор. Учителите ще имат право да избират дали да са със шлем или маска. В коридора обаче и децата ще трябва да са с маски.

Ще има план дали да се ползват училищните столове и лафки.

Освен известните 3 "Д-та" - дезинфекция, дистанция и дисциплина, директорите ще трябва да добавят и едно О - "отделеност", изтъкна Александров.

Остават още някои въпроси, които засега нямат отговор. Първо за отпуска на родителите в случай, че детето трябва да остане вкъщи.

Родителите вече изчерпаха всички платени, неплатени отпуски, баби, роднини. Всички еквилибристики са направени вече и оттук нататък те са в една пълна безизходица - какво трябва да направят, ако детето им трябва да остане вкъщи, каза председателят на асоциация "Родители" Цвета Брестничка.

И второ - кой ще поеме тестовете, които и учениците, и родителите им може да се наложи да си направят.

Отговорните министерствата имат още един месец да разрешат тези въпроси.