БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Приеха закон за смяна на пола в документите за самоличност по желание, без медицински свидетелства в Испания

Приеха закон за смяна на пола в документите за самоличност по желание, без медицински свидетелства в Испания

Текстът дава това право на децата от 12 до 14 години, ако получат "зелена светлина" от правосъдието

Испанските депутати приеха окончателно след месеци на дебати, понякога бурни, закон, даващ възможност за свободна смяна на пола от 16-годишна възраст, докато други европейски страни бавят решенията си по тази спорна тема, предаде Франс прес.

Пламенно защитаван от радикалната лява партия "Подемос", съюзничка на социалистите в правителството на Педро Санчес, законодателният акт, наречен "Закон за транссексуалните", позволява на желаещите да сменят пола, посочен в документите им за самоличност, след навършване на 16 години, просто като подадат заявление по административен ред. 

Вече няма да се изискват медицински свидетелства за полова дисфория и доказателства за преминат двегодишен курс на лечение с хормони, както бе досега в случаите с пълнолетни граждани.

Текстът, приет със 191 гласа срещу 60 и при 91 въздържали се, дава това право и на 14-16-годишните при условие в процедурата да участват и законните им настойници, също и на децата от 12 до 14 години, ако получат "зелена светлина" от правосъдието.

Така Испания се присъединява към няколкото държави, разрешаващи половата самоидентификация чрез просто подаване на молба, както е примерно в Дания, първата европейска страна, дала това право на транссексуалните през 2014 г.

"Днес правим гигантска крачка", коментира министърката на равенството Ирене Монтеро от "Подемос" закона, който по думите ѝ "депатологизира" транссексуалните.

Испанските депутати приеха днес окончателно (със 185 гласа за и 154 против при 3 въздържали се) също и закон за "менструален отпуск" за жени с болезнени месечни кръвотечения – мярка, уникална за Европа.

БТА