БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Пригожин: Руските сили установиха пълен контрол над Артьомовск

Пригожин: Руските сили установиха пълен контрол над Артьомовск

От 25 май Вагнер ще започне да изтегля частите си за почивка и преквалификация

Руските сили днес напълно са установили контрол над Артемовск, съобщи основателят на групата Вагнер Евгений Пригожин, изявлението му беше публикувано от пресслужбата на предприемача в канала Telegram.

„На 20 май следобед Артьомовск, последният участък от така наречената многоетажна сграда Самолет, беше напълно превзет“, каза Пригожин.

Според него от 25 май Вагнер ще започне да изтегля частите си за почивка и преквалификация. Бойците от групата ще създадат и „необходимите линии на отбрана“. Контролът над града ще премине към Министерството на отбраната, уточни Пригожин. Той благодари на генералите Сергей Суровикин и Михаил Мизинцев, които „направиха възможно провеждането на тази трудна операция“.

„И благодаря на Владимир Владимирович Путин, че ни даде тази възможност и високата чест да защитим родината си“, подчерта Пригожин.

Той изрази благодарност и към бойците на Вагнер и военните, участвали в боевете и които ще се присъединят към тях в бъдеще, както и към всички загинали.
Представител на въоръжените сили на Украйна в интервю за Ройтерс не пожела да признае пълната загуба на града с аргумента, че украинските части уж „все още се бият“ в Артьомовск.

Основателят на Wagner помоли украинския президент Володимир Зеленски, който е на срещата на Г-7, да предаде тази информация на американския си колега Джо Байдън. „Днес, когато видите Байдън, целунете го по темето, кажете здравей от мое име“, добави Пригожин. 

Днес боец ​​на Вагнер каза пред руски медии, че щурмовите отряди са поели на пътя към село Ивановское, контролирано от Киев, което сега се е превърнало в „финалната линия“ в битките за Артьомовск. Негов колега заяви, че през изминалия ден руските сили са превзели квартал в покрайнините на града, принуждавайки врага да избяга от крепостта.