БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Приказка в учебник за трети клас, притесни родители и педагози

Четивото от австрийски автор, носи спорни послания, категорични са специалисти

Приказка за нов закон, който забранява да се бият децата и за чието спазване отговаря тайна полиция разбуни духовете в социалните мрежи. Тя е поместена в читанка за III клас. 

олицията била тайна, „…защото най-големите подлости срещу децата винаги се извършват тайно“, се казва във въпросната приказка. Това обаче носи две директни послания към децата, според експерти, като едното е, че те са неминуема жертва и най-вече, че не могат да бъдат защитени, освен, ако нямат таен защитник. 

Психологът Маргарита Бакрачева коментира: "Това, което мен персонално най-много ме притеснява е тайната полиция и това, което е по някакъв начин индиректното послание в съвременния свят, че навсякъде някой ни наблюдава. Това усещане, което от най-ранна възраст се формира, че не знаеш от къде и единственото, което научаваш е, че някой те гледа и си в Big Brother."

По думите на доц. Бакрачева приказката ще развие потайното като черта на характера при децата, а те ще спазват законите, не защото така трябва, а защото не знаят от къде ги наблюдават. 

"В тази приказка нещата не стават, както предполага веднага и минава период и едва ли не, за да получиш това, което ти се полага една сигурност трябва да минеш през много тежък период, а не да разчиташ на нещо, което ти се осигурява", продължава Маргарита Бакрачева.

И още - подобни приказки, вкарани в учебници за деца, напрактика прокарват част от идеите в спорната Стратегия за закрила на детето. 

Народопсихологията на българите е много далеч от скандинавските ценности. По тази причина изборът на конкретната творба в учебника на третокласниците, остава необяснима. Отговор отказаха и от издателството на учебника. За новините на Българска свободна телевизия Боряна Благоева.