БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Приключи срещата ЕС - Западни Балкани

Френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел бяха домакини на неформална среща на лидерите на Западните Балкани в понеделник, като настояха Сърбия и Косово да разрешат различията помежду си.

Френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел бяха домакини на неформална среща на лидерите на Западните Балкани в понеделник, като настояха Сърбия и Косово да разрешат различията помежду си.

След приключване на срещата на високо равнище Косово и Сърбия потвърдиха, че са постигнали съгласие да продължат усилията си за прилагане на съществуващите споразумения" Те са изразили желание и да се включат в "конструктивен" диалог, за да намерят решение за нормализиране на отношенията им..

На неофициалната среща, на която присъства и шефът на външната политика на ЕС бе изразена надежда да постигне известен напредък по отношение на спорните тарифи, наложени от Косово за входящите сръбски стоки и продължаващия отказ на Сърбия да признае независимостта на Косово.

В преговорите присъстваха лидерите на Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Косово и Босна, както и Хърватия и Словения.

ермания беше домакин на регионална среща на върха за Западните Балкани в Берлин. На неофициалната среща бяха поканени лидерите на всички страни в района, включително президентите на Сърбия Александър Вучич и на Косово Хашим Тачи. Отношенията между двете страни се влошиха допълнително, след като Белград се противопостави на кандидатурата на Косово за член на Интерпол. В отговор Прищина наложи 100-процентни мита над вноса на сръбски стоки. Преговорите в Берлин за решаване на косовския въпрос обаче завършиха без особени резултати.

"Формални резултати няма, нямаше гласуване, резултатът от срещата е продължаване на преговорите в по-тесен формат с посредничеството на ЕС, Германия и Франция", заяви сръбският президент Александър Вучич. По думите му, албанците са изразили становището, че Сърбия трябва да признае Косово, няма да има никаква автономия за сърбите в Косово, няма да има никаква нова Република Сръбска, нито изпълнителни правомощия за Съюза на сръбските общини, отбелязва в. "Данас".

Сръбският президент подчерта, че Сърбия не е имала нито едно условие, освен да бъдат отменени косовските мита върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, "но някои други са сметнали, че по-важно от диалога е митата да останат".

Вучич изрази благодарност на организаторите на срещата - германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. 

Сърбия и Косово се съгласиха да продължат преговорите за нормализиране на отношенията им, съобщи късно снощи германското правителство, предава БТА.

"Сърбия и Косово се съгласиха да умножат усилията за прилагане на съществуващите споразумения и да подновят конструктивно диалога за нормализация под егидата на Европейския съюз, за да постигнат цялостно и окончателно споразумение", съобщиха в декларация Франция и Германия, които са организатори на срещата на върха в Берлин. "Участниците подчертаха, че е важно процесът на преговорите да бъде прозрачен, всеобхватен и придружен от усилия за укрепване на доверието", се посочва в декларацията.

"Сърбия няма други условия освен премахване на тези мита", каза пред журналисти сръбският президент Александър Вучич след срещата на върха за Западните Балкани. "Следващата среща по въпроса за диалога ще бъде в Париж на 1 или 2 юли", каза Вучич, цитиран от ТАСС. Той добави, че в Берлин сръбската делегация е имала "редица трудни срещи".

Сърбия води преговори за присъединяване към ЕС, но този процес ще бъде много дълъг, отбелязва АФП. Косово все още не е в етапа на преговори, но ЕС признава перспектива за такива преговори в бъдеще.


Автор: Николай Грозданов
grozdanov_3f8a8bdf44d8d9ffe3153492a828e365.jpeg