БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Приоритетите на предстоящото председателство на ЕС на Чехия

Под мотото на бившия президент Вацлав Хавел „Европа като задача”, от 1 юли 2022 г. Чехия поема ротационното председателство на Европейския съюз

„Европа като задача“. С мотото на бившия си президент Вацлав Хавел Чешката република поема ротационното председателство на Европейския съюз за шест месеца. Страната ще изпълнява този ангажимент до 31 декември включително, когато ще предаде щафетата на Швеция.

Приоритет на второто до момента чешко председателство на Евросъюза председателството ще бъде смекчаването на последиците от пристигането на милиони бежанци от военните зони в Украйна, както и възстановяването на страната след конфликта. Чешкият премиер Петр Фиала възнамерява да организира и среща на лидерите на ЕС с президента Володимир Зеленски.

Друга задача на чешкото председателство е да намали зависимостта на европейците от руските енергийни ресурси. Дали ще бъде възможно да се откажат доставките на природен газ до голяма степен ще зависи от поведението на Москва, позициите на Брюксел и други столици на ЕС, които Прага ще координира.

Председателството обяви намерението си да засили устойчивостта на икономиката на ЕС и да подпомогне развитието на ключови индустрии. Укрепването на демокрацията, подкрепата на многопартийна система и насърчаването на медийния плурализъм също бяха посочени като приоритети за Чешката република.