БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Природният газ по-евтин, парното - не

Природният газ по-евтин, парното - не

КЕВР не намали цената му, защото през лятото тази услуга не се ползвала

Цената на природния газ вече е по-ниска с 9%. Въпреки че досега при поевтиняване на газа с над 5% това се е отразявало и на топлинната услуга, КЕВР реши цената на парното да не се намалява. Шефът на комисията Иван Иванов се обоснова с това, че по новата наредба за регулиране на цената на топлинната услуга, приета преди около 10 дни, това не се изисквало. 

Като оправдание да няма намаление Иванов изтъкна, че по това време на годината топлофикациите не произвеждали енергия за отопление. Другото е, че цената на природния газ била "на минимум" и така нямала съществено влияние. Освен това административните процедури по намаляването траели 20 дни и новата цена щяла да важи само десетина - до следващото решение на КЕВР.

Освен това, ако трябва да се започне процедура, тези цени биха действали не повече от 10 дни заради много админстративни изисквания, които предшестват влизането й в сила. Той обаче обеща, че КЕВР ще отчете тази промяна в своето годишно решение за цената на парното на 1 юли 2020 г. Бихме подходили по същия начин и при повишаване на цената на природния газ, оправда се той. 

Новата цена е 20,33 ст. за мегаватчас - с 2 лв. по-ниска от тази през май. На 27 май КЕВР обсъди цената на газа от 1 юни да е 21,97 лв - с 1,7% по-ниска, но "Булгаргаз" внесе актуализирано заявление за намаление от 9%.

Иванов съобщи, че на 10 юни КЕВР ще вземе решение по отношение надвзетите суми за парно от средата на миналата година до края на март тази във връзка с драстичното намаляване на цената на газа. По неговите думи това приспадане трябва да стане с първите изравнителни сметки, а най-късно - със следващите.

Междувременно стана ясно, че БЕХ бави връщането на надвзетите пари за газа. Близо седмица Съветът на директорите на БЕХ не можел да намери време да разгледа проекта на типово споразумение на дъщерното му дружество "Булгаргаз" с клиентите му за възстановяване на общо 198 млн. лв., които те са надплатили за  купения природен газ.

В четвъртък предстои заседание за цената на тока за бита, съобщи Иванов. По неговите думи на 1 юли КЕВР ще вземе решение за електроенергията. Средното за страната поевтиняване на тока, което се предлага, е минус 0,55%, каза той. 

Източник: Дума