БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРИСТАНИЩЕТО НА МАРИУПОЛ Е РАЗМИНИРАНО, "ЦАРЕВНА" МОЖЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕ

Руските власти призовават чуждестранните кораби, включително и българският "Царевна" да напуснат акваторията

Руското министерство на отбраната съобщава, че пристанището на украинския град Мариупол е разминирано и цивилните плавателни съдове могат необезпокоявани да излязат от него. Руските власти призовават чуждестранните кораби, включително и българският "Царевна" да напуснат акваторията. От компанията оператор на българския съд разкриват, че първо трябва да бъде попълнен екипажът на кораба, за да се стигне до извеждането му.

Началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия ген. Михаил Мизинцев уточни, че става дума за шест търговски кораба - освен "Царевна" от България, това са плавателни съдове от Доминиканската република, от Либерия, от Панама, от Турция и от Ямайка.

Мизинцев призова дипломатическите представителства на изброените държави и Международната морска организация да се свържат със собствениците и да ги накарат да изведат плавателните съдове от пристанището в Мариупол.

Той увери, че руските военноморски сили са разчистили от мини и водите, и сухоземната част на пристанището и припомни, че от вчера в Азовско море е отворен хуманитарен коридор.

Очаква се в Одеса, където се намира най-голямото търговско пристанище в страната, да отвори морски коридор, през който да може да се изнася зърно от Украйна. Според агенция "Ройтерс" Турция в момента влиза в ролята на посредник при уреждането на износа от Украйна към целия свят. Москва обещава да "реши проблема с храната" след премахването на санкциите.