БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Пристигнаха мощите на Св. св. Кирил и Методий

Те ще останат в катедралата „Св. Неделя” до 25 май

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий са за първи път в България и за първи път на поклонение. В София светините бяха официално посрещнати днес.

Светите мощи на братята Кирил и Методи никога не са били изнасяни на поклонение - в православна, в католическа или в славянска държава. Светините са за първи път у нас на поклонение, което ще продължи до 25 май.

Мощите от вчера са в Гигинския манастир "Св.св. Козма и Дамян", а от днес ще бъдат изложени за всенародно поклонение в катедрален храм "Св. Неделя" в София. При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ, съобщават от Софийската митрополия.

За първи път Светите мощи излизат от Гърция след тяхното връщане, а първата православна и славянска страна е България, което е важно и символично", обясни архимандрит Никанор.

Мощите на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил през 80-те години на миналия век са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в манастира Есфигмен на Света гора.

Есфигмен е един от най-старите атонски манастири. Както и останалите светогорски манастири, е преживял периоди на подем и разорение, но и до днес е съхранил множество православни светини и огромна библиотека. Храмовият му празник е в деня на Възнесение Господне.

На празничния 24 май в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София от 9:00 часа ще бъде отслужена архиерейска Света литургия в чест на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил. През деня ще има всенародно поклонение пред светините, а в 18:00 часа ще се проведе маслосвет за здраве и благословение на вярващите пред Светите мощи. До 23:00 часа отново ще има всенародно поклонение, а при необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.

На 25 май от 9:00 часа ще бъде отслужена архиерейска Света литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". За 12:00 часа е предвидено изпращането на Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил за Света гора.