БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Признание: Заплатите на медицинските сестри няма как да станат 900 - 950 лв.!

Признание: Заплатите на медицинските сестри няма как да станат 900 - 950 лв.!

Балонът с обещания към медицинските сестри се спука

Средствата, предоставяни на областните болници не стигат, категоричен бе д-р Васислав Петров – председател на Сдружението на областните болници.

На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв. - това признание направи пред БНР д-р Васислав Петров – председател на Сдружението на областните болници.

„В областните болници отново направихме анализ. В много от тях средствата, които в момента се заработват като клинични пътеки и се дават от Министерството за здравеопазването по Наредба 3, т.е. дейности, които не се заплащат от Здравната каса – средствата, с които разполагаме, не достигат за повишаване на заплатите в такива размери“, категоричен бе той в предаването "Неделя 150".

За обещаните 200 млн. лв. повече за догодина д-р Петров отбеляза: „Никой не казва, че разпределението ще бъде примерно 10% увеличение на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят Лекарският съюз и Здравната каса коя пътека с колко ще бъде увеличена. Ние можем да направим анализи и да видим какво ще бъде повишаването на средствата, които ние ще получаваме от НЗОК и оттам да направим анализ какви увеличения на заплатите на сестри и лекари можем да направим“.

Веселина Ганчева, която е представител на Асоциацията на медицинските сестри, отбеляза от своя страна:

„Ние сме все по-малко, работим все повече и за все по-малко пари. На всичкото отгоре трябва и да сме доволни. Няма как да стане. Искаме адекватно остойностяване на нашия труд. Това как ще се получи – не е наша работа. В момента една сестра работи на мястото на 3. Кардинално трябва да се смени цялата система, защото тя е порочна. Министерството на здравеопазването, НС и МС са институциите, които трябва да вземат решение“.

Бъдещето: 15 хил. сестри ще се грижат за 6,5 млн. българи

Повече така не може, допълни Милка Василева – председател на Асоциацията на професионалистите по медицински грижи: