БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Продължава поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий

БЛИЗО 5000 МИРЯНИ СА СЕ ПОКЛОНИЛИ ПРЕД МОЩИТЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ

Продължава поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий в митрополитската катедрала "Св. Неделя" и днес. Те пристигнаха от Света гора - Атон, от представителството на манастира Есфигмен в Карея и ще останат в София.

До късно в понеделник хиляди вярващи чакаха пред храма, за да се поклонят пред мощите на светците. През вчерашния ден бе отслужена и празнична архиерейска вечерня.

В края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В своето вдъхновено слово той отбеляза, че преживяваме историческо събитие – да посрещнем в България мощите на светите братя Кирил и Методий. Той припомни изключителните заслуги на равноапостолните солунски братя за духовността на българския род и на славянските народи.

"Нашата азбука е дело на светци, затова се помни и се знае от всички. Нека този свещен дух да бъде и пребъде в живота ни! Бог по молитвите на светите братя Кирил и Методий да ни благославя, да ни укрепява и ни направи истински благодарни за даровете, които ни е дал..., това каза епископ Поликарп.

Мощите на Светите братя ще бъдат изпратени към манастира в Света гора с тържествен ритуал утре, 25 май, по обяд.