БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Проф. Георги Михайлов, БСП: Управленската програма е насочена към основните интереси на българите

Проф. Георги Михайлов, БСП: Управленската програма е насочена към основните интереси на българите

Необходима е промяна в начина на финансиране на лечебните заведения

"Това са неща, които могат безкрайно дълго време да бъдат коментирани, но не са сериозни като фактология и опит за повлияване на общественото мнение. Освен в посока още повече да се компрометира политическата класа." Това заяви народният представител от БСП и заместник-председател на Здравната комисия в парламента проф. Георги Михайлов в ефира на BG on AIR.

По думите му България за първи път се намира в такава сложна политическа ситуация и с толкова мултифрагментиран парламент, в който няма мнозинство, с което да се управлява лесно. "Хората започнаха да оформят гражданско общество и вече не дават лесно доверието си", допълни социалистът.

"Предстоящото гласуване за съставяне на правителството ще покаже много ясно кой на чия страна стои в българската история- на страната на статуквото или на страната на пътя за развитието на България. Статуквото е това, което докара България до дъното във всички класации- икономически, здравни, образователни и много други. Не искам да ги припомням на българските граждани, защото са умни хора и преживяват всичко това много болезнено", коментира Георги Михайлов предстоящото гласуване на кабинета "Василев".

"Управленската програма беше композирана с огромни усилия и голяма доза прецизност. Казвам го и като участник в частта, която касае здравеопазването. Самата програма е насочена към всички основни интереси, които касаят нацията- икономика, съдебна реформа, здравеопазване, социална дейност, образование, култура и всички останали. Във всяка област има поставени ясни и краткосрочни приоритети. Това, което искаме ние е хората да я приемат като един краткосрочен акт на доверие към едно управление, тъй като това ще доведе до възможност за стабилизация на политическия живот в страната", категоричен бе проф. Михайлов за приоритетите заложени в управленската програма.

Според него процентите, които изкарват ГЕРБ като първа политическа сила в последното социологическо проучване са гласовете на онези, които 12 години са се облагодетелствали от политическото присъствие на въпросната партия във властта. "Българската нация трябва да стигне до общинските избори следващата година и тогава да се реши основния въпрос с отстраняването на модела", обобщи депутатът от левицата.

Проф. Михайлов коментира и ситуацията, в която се намира здравната ни система, определяйки като куха настоящата система за финансиране на лечебните ни заведения. "Като цяло финансовите резултати на болниците не са никак добри. И Българската социалистическа партия винаги се е противопоставяла и държим за промяна в начина, по който се финансират здравните заведения у нас", добави той.

В заключение народният представител от БСП каза, че хартиената бюлетина е важна, защото се е оказало, че голяма част от хората изпитват затруднения с гласуването на машина. " Това се видя и по време на последните избори. Ние не се отричаме машинното гласуване, но подкрепяме възможността българските граждани да имат право на избор", завърши проф. Георги Михайлов.