БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Проф. Георги Михайлов, БСП: Здравната система е сериозно отслабена през последните 10-12 години, нуждае се от преформатиране и стабилизация

Проф. Георги Михайлов, БСП: Здравната система е сериозно отслабена през последните 10-12 години, нуждае се от преформатиране и стабилизация

Ваксинирането в България е прекалено ниско за въвеждането на “зелен сертификат“

„Българската социалистическа партия смята, че в условията на тази сериозна здравна криза, здравната система показа всички свои недостатъци. Тя е сериозно отслабена през последните 10-12 години и се нуждае от преформатиране, нуждае се от стабилизация. Ние имаме конкретни предложения и мерки за това - внимателна оценка на всички медицински дейности, внимателна оценка на труда на медицинските специалисти, лишаване на болниците от вредния за тях статут на търговски дружества, който изтласква пациента в периферията и го превръща в обект на печалба. Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на Нова телевизия. Следващото нещо, на което той обърна внимание, е внимателната грижа за медицинските кадри в България.

В предаването “Здравей, България“ той посочи няколко от предложенията, които левицата направи още в началото на кампанията по отношение на КОВИД-19: „Това беше внимателна оценка на ситуацията в страната, чрез множество изследвания. Това не се направи нито тогава, нито сега. Другото нещо е сериозна разяснителна кампания, както всички сили на държавата да са концентрирани върху ваксинацията“, припомни той.

Проф. Михайлов се позова на проучване на световноизвестното научно списание “Лансет“, според което за справяне с криза като КОВИД-19 трябват две неща. Първото е достъпът и качеството на здравеопазване да е еднакво за всички социални нива и второто е, че в съвременния свят здравните системи са толкова важни, колкото и банковите. По думите на социалиста в България тези две условия не съществуват.

„България няма условия да се справи с каквато и да е здравна криза. Това е и причината за високата смъртност у нас“, каза проф. Михайлов като посочи  част от предложенията на БСП: „Предлагаме стабилизиране на системата, предлагаме сериозни средства да бъдат отделени например за болниците, които отговарят за труднодостъпните региони. Вторият акцент, който трябва да се постави, е във връзка с липсата на кадри. Трябва да се обърне сериозно внимание върху възнаграждението и стимулацията на кадри, които да работят във високоотговорни и високорискови отделения“, обясни той.

Във връзка с въведения “зелен сертификат“ у нас Георги Михайлов обясни, че това е масова практика на останалите европейски държави, но в България той не е приложим поради ниския брой на ваксинирано население. „Ние трябва максимално бързо да ускорим ваксинацията. Възможностите са много, но това не е начинът. Не може при 20-22% ваксинирано население да има такива изисквания“, коментира той.

Проф. Михайлов изрази съгласие с мнението на министър Николай Денков да бъде отложено въвеждането на “зелен сертификат“ у нас с един месец и за това време да бъде направено всичко възможно да се увеличи броят на ваксинираните.

Социалистът припомни, че предложението да има безплатни тестове левицата е направила много отдавна, но досега това не е осъществено и каза какво още трябва да се направи: „Внимателно и точно преформатиране на лечебните заведения с оглед ешелониране на болните. Ясно клинично прецизиране на индикациите за прием“, обясни той като добави най-важната за БСП мярка - масивна, национална разяснителна кампания за ваксините.

„Ваксинираме ли се, всички други проблеми ще отпаднат и това трябва да бъде цел на управлението, и на цялото ни общество“, каза още той.

На финала проф. Георги Михайлов заяви: „Нужни са огромни усилия на обществото, на управляващите и на управляващите здравната система, за да постигнем сериозен процент на ваксиниране. За да може здравната система, която така или иначе е в лошо състояние да издържи и на следващи кризи, тя трябва да бъде променена, да бъде променено нейното финансово управление, както и трябва огромна грижа за кадрите“, заключи той.