БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Проф. Георги Михайлов: Ние няма да подкрепим предварителното изчерпване на резерва на Здравната каса по неясни направления /ВИДЕО/

Неподпомагане финансово на лаборантите е голяма несправедливост, която трябва да бъде коригирана

„Нашето политическо отношение към  бюджета на НЗОК е негативно и ние няма да го гласуваме“, заяви от своя страна депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов.

По неговите думи със своите предложения управляващите разоряват Здравната каса. „Както каза днес един ваш бивш министър, правите бюджет все едно кризата свършва, включително в областта на здравеопазването. Тя няма да свърши – всички специалисти ни предупреждават, че ще има трета вълна. По начина, по който разпределяте резерва на бюджета на НЗОК, ще поставите Здравната каса в едно изключително тежко положение през следващата година и ще се наложи да се прави спешна актуализация на този бюджет“, каза Михайлов.

Той обърна внимание, че през следващата година ще се наложи българското население да мине през масово тестуване, и то не веднъж. „Как си представяте тези 100 млн. лв., които сте предвидили, да стигнат за това? И какво ще остане в резерва на Здравната каса за други проблеми, които ще се появят?“, попита той управляващите.

„От „БСП за България“ няма да подкрепим предварителното изчерпване на резерва на Здравната каса по неясни направления и при неподпомагането на най-слабите социални слоеве на населението“,  категоричен е депутатът от левицата.

За финансовото подпомагане на медицинския състав, който лекуват пациенти с Covid-19, Георги Михайлов каза: „Прави много грозно впечатление неспоменаването на  лаборантския състав. Това е изключително голяма несправедливост, която се надявам да бъде коригирана. Тези хора не само, че са в пряк контакт със заразени и са застрашени, а работят не на 24-часов, а бих казал на 48-часов оборот".