БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОФ. МИРА КОЖУХАРОВА: "ДЕЛТА" ВАРИАНТЪТ НА COVID-19 У НАС Е ПРЕДУПРЕДИТЕЛНА ЛАМПА ЗА ХОРАТА - ДА СЕ ВАКСИНИРАТ

В момента епидемиологичната обстановка в страната е много спокойна

Нова вълна на коронавирус с доминиращ индийски вариант "Делта" вероятно ще има у нас в края на лятото. Прогнозата е на професор Мира кожухарова, съветник на здравния министър. Очаква се броят на случаите да започне да се повишава през септември или началото на октомври.

Доказването на случаите на "Делта" варианта на COVID-19 у нас трябва да е червена предупредителна лампичка. Това коментира пред Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова. По думите й в момента епидемиологичната обстановка в страната е много спокойна.
Проф. Кожухарова е категорична, че решението е във ваксините, които пазят от тежко протичане на болестта с думите: "Предстои издигане на вълната. Във Великобритания определено започва нова вълна, но тя не е висока, защото са много ваксинираните. В Израел кривата почти не е променена”.
Към момента в България официално са установени осем случая на варианта "Делта". този вариант, според експертите, е около 60% по-заразен от първоначалния вариант, както и от появилия се по-късно британски у нас. Протича, обаче, по леко от досегашните.