БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Проф. Румен Гечев: Българското правителство няма икономическа стратегия дори за следващите 3 години

Проф. Румен Гечев: Българското правителство няма икономическа стратегия дори за следващите 3 години

Калоян Паргов: Европа е раздирана от много проблеми, противоречия и национален егоизъм

Държавата трябва да има дългосрочни стратегии за развитие, за да бъдат ефективни европейските фондове". Това каза кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" проф. Румен Гечев на среща с работодателски и браншови организации на тема "Ролята на държавата и европейските институции в политиката по доходите. Възможности и перспективи", организирана от Градския съвет на БСП - София. Той добави, че планът "Юнкер" прераства в "Invest Europe" и през следващия програмен период по него ще бъдат заделени малко над 600 млрд. евро за инвестиции. Гечев каза още, че участието на български фирми в реализацията на тези проекти е символично. По думите му причина за това е, че нямаме добри проекти, с които да печелим конкурси. "Целият механизъм е направен така, че съвсем естествено, той облагодетелства западните фирми. Механизмът на класирането е такъв, че критериите ще бъдат толкова високи, че фирмите от Източна Европа няма да могат да ги покрият. Не трябва да се съгласяваме с това", категоричен бе Гечев.  Кандидатът за евродепутат коментира, че затова тези българи, които отиват в новия европарламент, трябва заедно с българския бизнес да искат промени в механизмите на предоставяне на средствата. "Няма начин в цяла Източна Европа да няма капацитет и да бъдат усвоявани 3-4 пъти по-малко средства от Германия или Финландия", коментира още Румен Гечев.

Димитър Данчев: Голямото предизвикателство пред Европа е постигането на единен стандарт в качеството на живот

"Често пренебрегваме неравенството като важен икономически фактор, докато обществата в Европа се разкъсват от него. Около 30% от българските граждани продължават да живеят в тежки материални лишения. Но когато говорим за Европа, всички до един се съгласяваме, че не желаем да бъдем втора категория граждани.Това обаче няма как да се случи, докато българинът продължава да е най-бедният в клуба на богатите", каза кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" Димитър Данчев. Той добави, че европейските избори у нас преминават при малък интерес за голяма част от българските граждани. "Причините са вероятно различни, но основната причина е, че мнозинството от българските граждани не разбират смисъла от тези Европейски избори. "От друга страна - ние, кандидатите, получаваме обвинения, че в нашето предизборно  говорене преобладават вътрешнополитическите теми, но това е така, защото бедността продължава да е проблем №1 за нашето общество", каза още Данчев. Кандидатът за евродепутат коментира, че голямото предизвикателство пред Европа, днес,  е постигането на единен стандарт в качествто на живот за всички европейци. Димитър Данчев припомни, че през изминалата седмица икономисти от БАН са изчислили, че България ще достигне средния европейски жизнен стандарт след 44 години, ако запазим сегашната скорост на растеж на икономиката. "Според същия анализ, за да имаме догонващо развитие, е нужен поне 5% годишен ръст на БВП. Ускоряването на растежа очевидно вече изисква интензивни и последователни усилия от много държавни институции за привличане на повече чужди инвестиции, реформи в образованието, здравеопазването, пенсионната система", категоричен бе Димитър Данчев.

Калоян Паргов: Европа е раздирана от много проблеми, противоречия и национален егоизъм

"Европа е раздирана от много проблеми, противоречия и национален егоизъм. Затова всички българи сме длъжни да заявим очакванията си към представителите ни в следващия Европейски парламент", заяви председателят на ГС на БСП - София Калоян Паргов. Той добави, че не бива да подценяваме нашето представителство в европейските институции. "В последните месеци от работата на досегашния Европейски парламент станахме свидетели на един случай, който притесни всички ни - обсъждането на пакета "Мобилност". И представителите на бизнеса, и работниците са пряко засегнати от този национален егоизъм, който се проявява в Европейския съюз", коментира Паргов. Той каза още, че политиците и бизнесът, заедно, трябва да търсят посоката и пътищата, по които българите да достигнат до онези равнища на доходи, осигуряващи им по-високо качество на живот.