БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Проф. Румен Гечев, БСП: Наш основен приоритет е да защитим интереса на българските граждани

Проф. Румен Гечев, БСП: Наш основен приоритет е да защитим интереса на българските граждани

Предсрочни избори биха означавали хвърляне на страната ни в хаос

"За Българската социалистическа партия е важно да запазим темпото в социалната област. Като социална партия ние искаме да защитим интереса на широк кръг от българската общественост. Беше прието да продължи политиката по реорганизация на пенсионната система. В коалиционното споразумение първата стъпка е извършена сега от юли, а следващата ще бъде от октомври." Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на BG on AIR.

"При разработката и приемането на бюджета за 2023 год. тази политика ще продължи, тъй като ние искаме да направим българската пенсионна система европейска и тя да отговаря на принципите на справедливостта. И второто основно направление е да продължим политиката за работещите родители и семействата с деца", каза още проф. Гечев.

Според него българския народ така е подредил парламента, че е нямало как да се сформира правителство без леви и десни партии в него. "Най-вероятно сега споразумението ще бъде общо, но това ще решат членовете на коалицията, плюс независимите депутати. Все още не е решено технически и под каква форма ще бъде подписано коалиционното споразумение, но е много възможно то да бъде общо такова и е важното да отговаря на интереса на българите", допълни социалистът.

"Червените линии са основните цели, които поставихме и в предишното коалиционно споразумение, и както казах социалната и икономическата политика на правителството. Това, за което настояваме и имаме проблем е в преценката за външната политика на някои от нашите партньори - ние остро осъдихме и по никакъв начин не можем да приемем изгонването на 70 дипломати и технически персонал на руското посолство. Ние сме български граждани и, ако настояваме за по-умерен тон и дипломатичност в международните отношения то е в интерес на България. Когато се говори за доставките на газ и петрол няма значение коя е фирмата, защото никоя партия не следва да е търговски представител на когото и да било", обясни Румен Гечев и подчерта, че за левицата е важно да има конкуренция и сигурност в доставките на горива.

По думите му за БСП е било важно Кирил Петков да не е премиер, защото според социалистите той е направил груба грешка- при правителство в оставка да вземе решение, което не се е вписвало в предварителните споразумения. "И тези действия най-вероятно ще имат сериозни икономически последствия", допълни народният представител от социалистическата партия.

Гечев бе категоричен, че от БСП общуват със своите колеги, но имат принципи и техен основен критерий е интереса на България. " Ако някой нарушава този принцип и нанася вреди на българския бизнес той ще загуби веднага нашата подкрепа", категоричен бе той.

"Постовете не са най-важното нещо, но е естествено те да се разпределят спрямо парламентарната тежест на партньорите, защото е съвсем естествено като имаш отговорност тя да е свързана с представителност в изпълнителната власт. Радвам се, че партньорите ни изразиха задоволство от работата на четиримата министри от БСП. Ние сме национално отговорна партия и за нас е важно кое е по-полезно за държавата ни. Защото някои казват, че за социалистическата партия щеше да е по-добре да скъса конеца и да отиде на избори, но това щеше да означава хвърляне на страната в хаос", коментира депутатът от левицата за предстоящите преговори и актуалната политическа обстановка.

В заключение проф. Румен Гечев каза, че се работи за съставяне на нов кабинет, което по думите му е искането на по-голямата част от българите. "Това е основна отговорност на "Продължаваме промяната", тъй като те са мандатоносител и ни уверяват, че са на финалната права. Нека да видим какви ще бъдат резултатите. Ако бъде избран новия кабинет- започваме да работим. Ако не- отиваме на избори", завърши той.