БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Проф. Румен Гечев: БСП показа диалогичност и конкретни решения в защита на националния интерес

Проф. Румен Гечев: БСП показа диалогичност и конкретни решения в защита на националния интерес

БСП от десетилетия защитава позицията, че трябва да доразвием ядрената енергетика и да подобрим и запазим ТЕЦ-овете си и се оказахме прави

“Имаше някакви надежди, че ще надделее здравият разум, но егото на нашите  бивши партньори, а и на ГЕРБ, и тънките сметки на някои партии, че идват местни избори в края на годината, надделяха и решиха, че е по-добре да се мине през още едно чистилище на избори.” Това заяви  народният представител от “БСП за България” проф.Румен Гечев в предаването “Денят On Air” по Bulgaria On Air. 

По неговите думи това е било ненужно, тъй като е можело да се състави редовен кабинет, но партиите, въпреки че са се съгласили с предложените от БСП четири стълба, около които да се формират политики, не са събрали куража да кажат “да”. “В такъв случай отиваме на избори. БСП винаги е готова и ще чакаме думата на българския народ”, каза още проф. Гечев, но предупреди, че след поредните избори, избирателите няма да търпят повече да не се формира правителство и натискът върху партиите ще бъде огромен.

“Ние ще направим всичко възможно БСП да се представи по-добре на изборите,  да направим корекции в кампанията си и при общуването с нашите избиратели. При всички случаи, няма как да се формира какъвто и да е програмен кабинет без БСП, но е много важно избирателите какво доверие ще ни дадат, защото не е без значение, когато участваш в програмен кабинет, дали ще учстваш с 25 депутата, или с 45”, подчерта социалистът.

По думите на депутата от левицата през последните месеци БСП е показала диалогичност и  конкретни решения в защита на националния интерес. “Не е ли вярно, че от десетилетия провеждана политика на БСП за довършване на проекта “Белене" се оказа правилна? Не виждаме ли, че в Европа, в САЩ и Латинска Америка, в Азия има ренесанс на ядрената енергетика? И кой се оказа прав - къде са твърденията, че това е губещ отрасъл? Точно обратното.  От десетилетия защитаваме позицията, че трябва да доразвием ядрената енергетика, трябва да си подобрим технологията и да си запазим ТЕЦ-овете, и се оказахме прави", посочи проф Гечев. 

Според него сега България има шанс да предоговори 40-те процента намаляване на емисиите и да си запази ТЕЦ-овете. Той обясни, че моментът за пробив е подходящ, тъй като Западна Европа е в енергийна криза, има недостиг на електричество и Гермия връща своите ТЕЦ-ове. “За България това е златна възможност - в Германия ние можем да намерим един неочакван съюзник. Тя няма как да прокара своята политика на увеличение на емисиите си от техните ТЕЦ-ове без да се съгласи България да запази своите. Така че се намираме в ситуация, в която мача можем да го изиграем в полза на България”, допълни Румен Гечев.