БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Проф. Румен Гечев: ПП-ДБ отново предадоха избирателите си като запазиха имунитета на Борисов

Проф. Румен Гечев: ПП-ДБ отново предадоха избирателите си като запазиха имунитета на Борисов

Двете части на правителството си нямат доверие, но ще гласуват бюджет заедно

“Нашето решение да не подкрепим бюджета се основава на предоставената информация от министъра на финансите. Това, което е публикувано за обществено обсъждане, не се различава от това, което ни беше дадено преди седмица.” Това заяви народният представител от „БСП за България” и член на бюджетната комисия проф. Румен Гечев в ефира на БНР.

“Обсъждането на бюджета става в една много странна и сложна обстановка. Ние ще обсъждаме бюджет в правителство, което двете му части на коалицията си нямат доверие, но гласуват заедно. Днес беше отхвърлено предложението на БСП да се изпълни искането на главния прокурор за вдигане имунитета на Бойко Методиев Борисов. Партията на промяната, която спечели гласовете си с тези искания, не подкрепи това предложение”, каза професорът.

Румен Гечев отбеляза какво не се харесва на социалистите в бюджета: “Никъде по света не се прави бюджет със счетоводна цел, за някакъв показател за бюджетен дефицит от 3%. Смисълът на бюджетния дефицит може да се възприеме тогава, когато този показател се обвързва с други ключови показатели”, заяви той и добави: “По бюджетните дефицити не може да се разбере какъв стандарт на живот има една страна. Не сме съгласни с цялата тази философия, където бюджетът на България да се върти около един показател.”

Проф. Гечев коментира и изказването на Асен Василев за отнемане 100% от печалбата на държавния сектор. Той отбеляза, че според Конституцията различните форми на собственост - частна, кооперативна, държавна и смесена са равнопоставени. Според него бюджетните приходи ще се решават с “щавенето на кожата на държавния сектор”, като не му се оставят никакви средства за инвестиции и технологично обновление.

„Фирмите от държавния сектор няма да могат да купуват ново оборудване, да подобряват технологичното развитие на предприятията, да привличат и запазват специалисти. В същото време, частните фирми ще имат конкурентно предимство, тъй като държавните няма да имат средства за реинвестиция и технологично обновление”, каза още социалистът.

“Нашият алтернативен бюджет предлага 4% дефицит, който е по-нисък от европейските дефицити. Той ще осигури на българската икономика и работещите млади български семейства, около 800 млн. лева до края на годината”, заяви проф. Гечев.

“Говори се за увеличение на определени средства, например пенсиите с 12%, което е решение още на Тройната коалиция от 2007 г. Ние сме задължени всяка година да увеличаваме пенсиите, а и всички възнаграждения, с индекса на инфлацията. Инфлацията беше 15-16% миналата година, сега финансовото министерство казва, че ще бъде почти 9. Това прави 24% инфлация. В момента това, което правителството прави, за да рапортува на Брюксел, е да компенсира една малка част от обезценяването на доходите на българските граждани”, каза още народният представител.

Според социалиста това управление иска да свали дела на бюджетните разходи до 35% за следващите 2 години. „Средното в ЕС е 50%. Ние, като последна страна в ЕС, залагаме политика на намаляване дела на бюджета от БВП. Това е груба грешка, БСП сме категорично против и ще направим предложения, които ще позволят на хората с по-ниски доходи и средната класа да преодолее инфлацията от 25%. Няма как с 12% увеличение да се хвалим, че подобряваме стандарта на хората”, заяви за финал проф. Румен Гечев.