БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Прокуратурата оневини Цветан Цветанов за "Апартаментгейт"

Прокуратурата оневини Цветан Цветанов за "Апартаментгейт"

Държавното обвинение закри случая с луксозния имот на вносителя на поправката "Артекс"

Прокуратурата е оневинила Цветан Цветанов за #АпартаментГейт. Това съобщи Гражданското сдружение БОЕЦ, което през март 2019 г. сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция", за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда "Летера" на фирмата "Артекс". По онова време Цветанов все още беше "дясната ръка" на Борисов - депутат, председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията.

"Специализираната прокуратура, на която Иван Гешев бе шеф, преди да стане главен прокурор, изцяло и всеобхватно оправда и оневини Цветан Цветанов за аферата с апартаментите и асансьора в хола", обявиха от БОЕЦ, след като са получили постановлението, с  което спецпрокуратурата отказва да образува досъдебно производство, защото установила, че с придобивката на Цветанов всичко е точно.

Повод за сигнала на БОЕЦ бяха серия публикации и анализи - на сайта "Свободна Европа", "Антикорупционен фонд“, Биволъ и др. Накратко, медиите разкриха, че вторият по онова време човек в ГЕРБ си е купил нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, с ВИП асансьор, който води от личния гараж на семейство Цветанови в дома им. Цветанов се е сдобил с жилището през 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на сградата два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам. председател на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси и съмнения, вкл. и как квадратният метър в луксозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

Именно тези разкрития сложиха началото на мегаскандала, станал известен, като  #АпартаментГейт,  последван и от друг подобен сериал - с къщите за гости на властимащите, припомнят от БОЕЦ и изброяват: "Замесени бяха редица магистрати, политици и бизнесмени, като премиера Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Красимир Каракачанов, Пламен Георгиев, Сотир Цацаров, Иван Гешев, Антон Славчев Мустафа Карадайъ, Румен Порожанов и т.н. След серията медийни разследвания и разкрития и подадените от БОЕЦ 23 сигнала до прокуратурата със своите постове се разделиха министрите Цецка Цачева и Румен Порожанов, Пламен Георгиев от КПКОНПИ, Александър Манолев - зам. министър на икономиката, Цветан Цветанов – депутат и зам. председател на ГЕРБ и други.

Премиерът Борисов и прокуратурата обещаваха "задълбочено и всвеобхватно разследване на всички данни, факти и обстоятелства" и "всеки да си получи заслуженото“.

Досега единствено бившият зам.-министър Манолев е обвиняем  - заради къща за гости. 

 

РЕАЦИЯ 

От буквално половин страничка „изводи“, допълнени със страничка и половина преразказ на думите на Цветанов и без никакви мотиви прокуратурата го обяви за чист като сълза на девственица! Както преди това по същия начин изпра и изглади всички останали апартаментаджии. Сега Цветанов е готов да учреди и оглави новата си партия - има индулгенция от Гешев и прокуратурата, коментират от БОЕЦ.

Ще обжалваме прокурорското постановление, заяви пред "Сега" председателят  на гражданското сдружение Георги Георгиев.  

Ето самото постановление: 

 

 

 

 Илияна Кирилова

Луксозната сграда "Летера" на фирма "Артекс", където Цветанов си купи апартамент. Сигналът на БОЕЦ от март 2019 г. бе за "съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления както и други престъпления по чл. 283 и 304 от НК, извършени от Цветан Цветанов, депутат, собствениците на фирма „Артекс Инженеринг 2000-5“, както и други неустановени лица"

Източник: Сега