БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Прокуратурата публикува снимка с имена и суми, иззета от дома на Атанас Бобоков. Десет души са обвиняеми по случая  с внос на опасен боклук

Прокуратурата публикува снимка с имена и суми, иззета от дома на Атанас Бобоков. Десет души са обвиняеми по случая  с внос на опасен боклук

До момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови

От прокуратурата публикуваха част от иззетите веществени доказателства по аферата с боклука, по която бе задържан зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и още 8 други души. 

Десет души са обвиняеми по случая  с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. За четирима прокуратурата ще поиска постоянен арест. 

Седем от обвиняемите са с обвинения за участие в организирана престъпна група. Има и второ обвинение за управление на опасни отпадъци. Други трима души са задържани за данъчни престъпления.

За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните ще се иска постоянен арест, а за втория брат Бобоков  - мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1 милион лева.

 

Прокуратурата отново не съобщи кои са всички задържани.

По-рано днес от държавното обвинение разкриха, че по време на разследването е иззета цветна снимка, на гърба на която са написани имена на известни личности, някои от които убити през годините на прехода. Бележката е намерена при претърсване на дома на един от двамата братя Бобокови, които са разследвани за внос на отпадъци. На гърба на цветна снимка с ръкописен текст са изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери.

Срещу имената на всеки един са записани различни суми - 70 млн. долара, 120 млн. лева, 300 млн. лева. Имената са част от гериоте на прехода.

Срещу част от изброените хора фигурират и суми от сорта на 60 млн. лв., 100 млн. лв., 300 млн. лв. До бившия съветник в ДАНС Алексей Петров пък стои "150 лв". Не е ясно колко е стар този списък, тъй като в него е например ВИС и "Васко", и дали не става дума за деноминирани левове. Освен това там присъстват хора, които са починали от естествена смърт като бизнесмена Иван Зографски и Младен Мутафчийски, и такива, които са убити като банкера Емил Кюлев. 

 

спецпрокуратура(1)

Снимка: Разпространената от прокуратурата снимка на бележка

Срещат се имената на Георги Гергов, Красимир Гергов, Лора Виденлиева, Радосвет Радев, Сашо Дончев, Любен Гоцев, генерал от разузнаването и бивш зам.-министър на външните работи по времето на Тодор Живков. Споменати са имената и на Баневи – Николай и Евгения Баневи – подсъдими към момента и обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев) създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания.

От дома на А.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление, разкриха още на брифинга от прокуратурата. 

"Предвид високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, публикуваме част от иззето веществено доказателство по досъдебно производство. 

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели, съобщават от прокуратурата.

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор заяви, че до момента е установено, че зам.-министърът е бил в много близки отношения с бизнесмените Бобокови. Той е извършвал действия, с които е подпомагал противозаконните им действия по нелегален внос и преработка на боклук