БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе

Състоянието му е критично

Бившият премиер на Япония беше прострелян по време на реч в град Нара. Шиндзо Абе е  ранен сериозно. Нападателят е стрелял откъм гърба на Абе. Извършителят е 41-годишният Тецуя Ямагами и е бил задържан на местопрестъплението, обяви японската полиция.

Ямагамеи по-рано е служел във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, съобщи телевизия "Нихон ТВ". Изглежда, че пистолетът, използван при атака срещу бившия премиер, е самоделен, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно заяви пред журналисти, че нито един акт на насилие не следва да бъде толериран, предаде агенция Киодо.

Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият японски премиер. След оттеглянето си той остана влиятелна фигура в управляващата партия и се смята, че сегашният премиер Кишида е негово протеже.

Абе беше премиер на Япония 8 години преди да се оттегли през 2020 г. Нападенията с огнестрелни оръжия са изключителна рядкост в Япония, където притежанието им е забранено.