БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Протест на автоинструктори блокира центъра на София

Протест на автоинструктори блокира центъра на София

Те са против заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава

Национален протест на автоинструктори ще се състои днес в центъра на София. Поводът- промени в шофьорските курсове. Очаква се на обяд, около 1000 учебни автомобила да блокират  движението в центъра на София, по бул. "Цар Освободител".

Инструкторите настояват да бъде отменена заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава от 31 на 42. Според тях, това прикрива корупционна схема. 

Договорът за изработка на системата е подписан в момент, в който работната група по обсъждане на промените все още не е приключила своята работа. Междувременно, фирмата, на която е възложена изработката, вече е била готова със софтуера и той дори е предоставен за тестване на определени автоинструктори, обясняват от СБА.

Националният протест е поредна стъпка срещу въвеждането на допълнителна тежест за автоинструкторите и обучаващите се шофьори, след като през декември бяха събрани близо 1000 подписа на автоинструктори срещу промените.

На 30 декември 2019 г. промените в наредбата за провеждане на изпитите за бъдещите шофьори бяха публикувани за обществено обсъждане. От тях стана ясно, че GPS система вече ще определя маршрута, по който ще карат кандидат-шофьорите по време на практическата част от изпита, а не изпитващия, както досега.

Според текстовете на наредбата чрез въвеждането на GPS системата, която да определя маршрута на изпита, ще се ограничи субективният фактор при избор на трасето от страна на изпитващия. Не на това мнение обаче са инструкторите. Те смятат, че напротив, точно въвеждането на GPS устройствата ще „даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема“.