БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Протест на малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници

Протестиращите поискаха оставките на министъра на енергетиката – Теменужка Петкова и председателят на КЕВР – Иван Иванов. Те настояха и за среща с премиера Бойко Борисов.

С възгласи: „Оставка“ и „Бойко излез“ протече протеста на малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Те твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените за крайния потребител.

Красимир Петров, собственик на електроцентрала от възобновяеми източници: "Ще продължим да протестираме. Явно в тази държава всичко се решава от него. Никой друг не ще да вземе отношение и се крият зад партийната си власт, каквото каже Бойко Борисов, това е."

Те смятат още , че спрямо тях се прилага поправка в Закона за енергетиката, която не би трябвало да ги засяга. Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници признават, че приемането на поправките в Закона за енергетиката през 2015 г. им се е отразило негативно. 

"На нас лично ни се отразява като първо над 1000 работни места бяха освободени, като искам да отбележа, че едно работно място беше със средна залата над 800 лв. Около 50 фирми преустановиха дейност"., съобщи Красимир Петров.

Всички протестиращи дошли от различни краища на България да си търсят правата си окачиха въжета. Те символизират:

Според Петров "…мъртвите фирми, които са…с европейски срества, част от тях. Символизира това, че част от нас загубиха жилища, други, други активи, ипотеки, банки, запори от НАП.Ние сме единствените фирми в България, които работим под пазарната цена. "

Според поправката в закона за енергетиката фирмите, изградили мощностите си по определена схема за европейско или национално подпомагане, нямат право да продават електроенергия на преференциални цени. Този текст обаче не се прилага по отношение на големите производители на ток от възобновяеми източници и по този начин ги облагодетелства.