БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОТЕСТИ НА МЕДИЦИТЕ В ГЪРЦИЯ

Властите в южната ни съседка продължават да игнорират исканията на лекарите за достойно заплащане на труда им и за укрепване на здравната система

Протестиращите преминаха снощи през центъра на Атина с плакати и транспаранти, спирайки до сградата на здравното министерство. До опит за щурмуване на институцията се стигна, след като гръцкият здравен министър Василис Кикилиас отказа да се срещне с протестиращите и да изслуша техните искания. Лекарите бяха посрещнати с палки и сълзотворен газ.

"Хората тук продължават да умират от коронавирус . Вместо да подсили системата на общественото здравеопазване, правителството обаче оставя болниците без помощ", заяви медик.

Лекарите обвиняват властите, че обещаната по време на пика на Коронавируса подкрепа за здравната система остава на думи. Голям брой болници в Гърция са приватизирани, структурните реформи водят до затваряне на лечебни заведения в по-малките градове, а младите лекари, веднъж завършили медицинските университети, предпочитат да намират поминък в чужбина.