БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОТЕСТИ НА ПРИСТАНИЩНИТЕ РАБОТНИЦИ В ИТАЛИЯ СРЕЩУ КОВИД-ПРОПУСКИТЕ

В Триест акцията прерасна в жестоки сблъсъци с полицията, където за разпръскване на демонстрантите беше използван сълзотворен газ

Протестиращите, предимно пристанищни работници в Триест, са блокирали работните си места. Акциите си обавени за безсрочни. Полицията успя да освободи подхода към пристанището след няколко часа и изтласка демонстрантите към съседен паркинг. Докерите на пристанището в Генуа стачкуват по същата причина.

Миналата събота хиляди хора преминаха по улиците на няколко града в Италия, изразявайки възмущение от правителствените мерки, които правят ваксината срещу коронавирус почти задължителна. Най-мащабната акция се проведе в Милано, където избухнаха спорадични сблъсъци между протестиращи и полиция в различни квартали и бяха извършени арести.

Така нареченият „зелен паспорт“ в Италия е необходим на човек да отиде на работа. Той трябва да съдържа доказателство за преминат ваксинационен цикъл или че собственикът е прекарал коронавирус не по-рано от последните шест месеца. Приема се и отрицателен резултат от теста за коронавирус.