БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ПРОТЕСТИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ В ШВЕЙЦАРИЯ И ИТАЛИЯ

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на градовете в Швейцария, за да протестират срещу строгите карантинни мерки

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на градовете в Швейцария, за да протестират срещу строгите карантинни мерки. Подобни действия се проведоха и на редица места в Италия. Там властите забраниха на хора без коронавирусен пропуск да посещават обществени места и дори да ходят на работа.

Швейцария, както и много други страни, премина към система от санитарни пропуски. Сега те трябва да бъдат представени на входа на обществени места. Протестната вълна обхвана почти всички кантони в страната.

Според данните на полицията най-големи са били протестите в Сан Гален, където са се събрали 300 души. Протести са се провели също в Лозана - във френскоезична Швейцария, в Лугано - в италоезичната част на страната и в немскоезичен Баден.

Протестиращите, които не носеха маски, скандираха лозунги срещу здравния министър: "Ален Берсе, не ти искаме пропуска!" и "Свобода!".

А в Италия продължават протестите срещу задължителните санитарни пропуски. През уикенда около 300 души блокираха входа на пристанището на Генуа в северозападна Италия, стотици хора се събраха в пристанището на Триест. Общо около три милиона работници в страната не са ваксинирани: те са насила изпратени в неплатени отпуски.