БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОТЕСТИ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ, СПОКОЙСТВИЕ В ПРОВИНЦИЯТА ВЪВ ВРЪЗКА С ОБЯВЕНАТА ОТ ПУТИН МОБИЛИЗАЦИЯ

Повече от 1300 души бяха задържани по време на антивоенни протести в десетки руски градове

Повече от 1300 души бяха задържани по време на антивоенни протести в десетки руски градове. Протестите са в отговор на вчерашното решение на президента Владимир Путин да обяви частична мобилизация в Русия на фона на така наречената  "специална военна операция" в Украйна. По-границите с Финландия и Грузия са се образували километрични опашки с коли на хора, опитващи се да избегнат мобилизация. Дълги опашки обаче има пред военните комисии в по-малките населени места от мъже, получили първите призовки.

Според правозащитни организации са задържани до 1400 души, повечето от които в Санкт Петербург и Москва. На някои от задържаните мъже след изписването от следствените арести, където са прекарали вечерта, са им връчени призовки.

От Кремъл заявиха, че ще направят разяснителна кампания кои ще бъдат мобилизирани. От там успокоиха, че не може да се говори за мобилизиране на млади мъже направо от студентските аули. Ударението ще бъде поставено върху мъже, наскоро изкарали военна служба в казармата и които не са загубили бойните си умения.

И докато столичани и жители на големите градове недоволстват, настроението в провинцията е спокойно. Получилите призовка вече се редят на комисиите. Така например в Якутия и в Ханти-Мансийски автономен регион местните медии публикуват кадри с хора, готови да започнат военно обучение в най-скоро време.

Малко след обявяването на мобилизацията цените на самолетните билети до страни, за които руските граждани не се нуждаят от виза, скочиха няколко пъти. Ереван и Истанбул остават най-популярните дестинации. Засега според съобщенията руснаците се пускат безпрепятствено извън страната.