БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОТЕСТИ В СЪРБИЯ СРЕЩУ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ВАКСИНАЦИИ

Стотици демонстранти преминаха през улиците на Белград в неделя вечерта, за да протестират срещу задължителните ваксинации, които се предвиждат от правителството за определени рискови групи. Организаторите настояват ваксините да бъдат пожелание, издигайки

Протестите бяха предизвикани от закон, приет от Скупщината, според който се налага задължителна ваксинация. Според протестиращите решението ограничава свободата.

"Аз съм майка на две деца. Те не са ваксинирани и дойдохме тук, за да кажем "не" и да подкрепим протеста, и да насърчим всички хора, които са против посегателството върху свободата на избор и съвестта. Искам да покажа с примера си децата могат да бъдат здрави без ваксини", заяви протестираща майка.

Събранието под лозунга "Искаме избор" се проведе пред Държавната телевизия на Сърбия с цел да се привлече вниманието на медиите към въпроса

Защо сме тук? Защото считаме, че е нарушена конституцията на Република Сърбия, че законът, приет за задължителна ваксинация срещу нашите деца и нашия народ, трябва да бъде отменен като такъв и да имаме свобода на избор:, заяви един от протестиращите.

Правителството настоява, че ваксинациите спасяват животи. Припомня се как с ваксинации е унищожена едрата шарка, а масови ваксинации са почти елиминирали стотици заразни болести, които в миналото са били смъртна присъда.