БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОТЕСТИ В УНГАРИЯ СРЕЩУ АНТИГЕЙ-ЗАКОН

ПРОТЕСТИ В УНГАРИЯ СРЕЩУ АНТИГЕЙ-ЗАКОН

Хиляди протестират втори ден Будапеща срещу законопроект, който забранява в училищата да се обсъжда хомосексуализма или смяната на пола

Хиляди протестират втори ден Будапеща срещу законопроект, който забранява в училищата да се обсъжда хомосексуализма или смяната на пола. Предложението на управляващата партия ФИДЕС получава подкрепа и от по-консервативните кръгове в Унгария, особено в по-малките градове.

Предложението на управляващата партия забарнява демонстрирането и популяризирането на хомосексуалността и промяната на пола на лица под 18-годишна възраст. Забрнява също на неправителствени организации да изнасят лекции и информация по темата.

Критиците на закона, събрали се на протест в либерална и космополитна Будапеща, смятат че новият закон е дискриминационен, фактически приравнява хомосексуалността с педофилията и лишава младите от информация за сексуалността. Организаторите са посочили, че ако парламентът приеме законопроекта, ще се обърнат към президента на републиката да наложи вето

Според депутатите от управляващата партия някои организации използват уроците в училище, маскирани като кампания срещу дискриминациите, за да влияят на сексуалното развитие на децата. Според ФИДЕС това може сериозно да навреди на детското физическо, психическо и морално развитие.

Същевременно премиерът Орбан обяви повишение на минималната заплата и препотвърди плановете за големи данъчни облекчения на семействата с деца през 2022 г., стартирайки кампанията си за изборите през следващата година, която вещаят да са спорни. Според политолозите законопроектът, който е приветстван от по-консервативните кръгове и отричан от либералните, сплотява редиците преди вота и на двата лагера - консерваторите на ФИДЕС и либералната опозиция.