БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ ДНСК И КПКОНПИ НА СРЕЩА ПРИ ЦАЦАРОВ

Защо протестират срещу антикорупционната комисия?

Един случай с продължение. Казусът с новодомци, които губят и жилищата и парите си заради разправата на държавата с бизнесмена Васил Божков. Представители на потърпевшите над 220 дсемейства са в момента на среща с председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Той благоволи най-сетне да ги приеме след множество протести на хората, борещи се за правото си за дом, и заплатили най-коретно за това.

Причината собствениците на жилища да искат среща със председателя на антикорупционната комисия е наложеният от кпконпи запор върху строителната фирма, изграждаща жилищата им, и имота в София, върху който се строи. Според КОНПИ имало вероятност теренът да е закупен със средства с незаконен произход. Не така стоят нещата според собствениците на имоти, които са предоставили на екипа на Цацаров всички документи.

Според експерти в бранша строителната фирма не би получила разрешение за строеж, ако документите ѝ не са изрядни. Освен това - констатацията на комисията идва, едва след като прокуратурата повдигна обвинения на хазартния бос Васил Божков. Това важи и за другата държавна агенция, впрегната в борбата с бизнесмена - ДНСК, която установява нарушения едва след 4-тата си проверка, след като стоежът достига до 10тия етаж. Впечатляващ е синхрона в тези възбрани.

И така, въпреки уверението от Антикорупционната комисия, че казусът на новодомците ще бъде разгледан и решен, хората остават в готовност да защитят интересите си, ако продължат да бъдат заложници на чужди интереси.