БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Протестите на медицинските работници продължават

Исканията им остават същите - достойно заплащане и подобряване на условията на труд.

Медицински сестри от различни райони на страната излизат на протест в следващите няколко дни. За днес по обяд е обявен протест на специалистите по медицински грижи в Стара Загора. Утре пред болница "Токуда" в София ще има блокада на движението. За четвъртък е обявен протест на медицинските сестри във Видин.

На 14-и в Кърджали ще бъде блокиран изхода за магистрала Маказа. На 18-и във Враца ще има протест пред болницата заедно с блокиране на пътя пред нея. На 21-ви юни в Пазарджик ще блокира магистралата за Пловдив. От 26-и юни започва ефективна стачка в Троян. Във Видин ще бъде една седмица – от 13-и до 20-и, след това вече ще има масови оставки. Очаквам да се включат още градове. Медицинските специалисти обмислят и нов национален протест през септември, обяви пред БНР Мая Илиева, една от организаторките на протестите.
Исканията им остават същите - достойно заплащане и подобряване на условията на труд. Медицинските специалисти настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

Недоволството на медицинските сестри срещу ниските възнаграждения продължава, въпреки отпуснатите от кабинета 50 млн. лева и уверенията на Министерството на здравеопазването, че с разпределението на парите за работни заплати в болниците по нова методика, заплащането на труда ще стане по-справедливо.
Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева. Освен това те са против търговския статут на лечебните заведения, тъй като смятат, че “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло.

Медиците ни са готови на гладни стачки, блокади на пътища и ефективни протести до постигане на исканията, които са поставили.