БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Протестите продължават, стопани блокираха пътя Сливен-Ямбол

Протестите продължават, стопани блокираха пътя Сливен-Ямбол

Протестиращите блокираха пътя вчера след 17,30 часа

Собственици на домашни прасета протестират и днес в различни места на страната. Те продължават с отказа си за унищожат животните си, както разпореди БАБХ преди няколко дни. Безуспешни се оказаха и опитите на премиера Бойко Борисов да успокои страстите. Снощи той се срещна със стопани и кметове от Пазарджишко и ги помоли да се успокоят, обеща им по 300 обезщетения на двор и разказа, че и той от 25 години гледа прасе. Стопаните обаче продължават с протестите си, въпреки че точно в Пазарджик получиха отсрочка до 11 август за унищожаване на всички животни, отглеждани в т.нар. „заден двор“. За останалите области, в които е въведена тази мярка, срокът за доброволно колене на прасетата изтече вчера.

Премиерът Борисов призова кметовете да убеждават хората: „Идете, говорете, кажете – да се усвои месото, това, което има“.  Според него свинекомплексите  ще трябва снабдят частните стопани с прасета при новото зареждане.

Според медии от Пазарджишко премиерът е бил посрещнат от стопаните с освирквания и викове „Оставка“. Хората от Сливенско също не са доволни от обещаняита на Борисов. Протестиращите там останаха през цялата нощ на пътя Сливен - Ямбол край село Крушаре. Пътят продължава да бъде затворен заради протеста срещу избиването на домашни прасета.

Протестиращите блокираха пътя вчера след 17,30 часа и решиха, че ще останат там докато не бъдат изпълнени исканията им, а именно отмяната на заповедта на Министерство на земеделието.

Около 30 души са останали на пътя цяла нощ, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Според нея хората, който са си тръгнали от мястото на блокадата, след това не са допускани от полицията. Тя твърди, че по посока Ямбол, на входа на автомагистрала „Тракия“ полицията не допуска да преминава никой, както и в посока към село Крушаре от към Сливен. Според нея в района влизат само хора, които могат да докажат регистрация, че живеят в селото, а движението се пренасочвало в друга посока. Към момента от полицията няма кой да потвърди тази информация.

На протест излязоха и стопани от ямболското село Тенево, които настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете. С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и "Частната собственост е неприкосновена" жители на Тенево застанаха на входа на селото. Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушари.

Собствениците не са съгласни с поставения срок за унищожаването на животните и искат той да бъде удължен поне до ноември. Животновъдите са категорични, че прасетата им са здрави и няма да допуснат ветеринари да ги евтаназират. Не са съгласни и с размера на обезщетенията, предложен от премиера.

 Източник: Дума