БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ КОВИД ОГРАНИЧЕНИЯТА В БРЮКСЕЛ ЗАВЪРШИХА С ПОГРОМИ

Повредени бяха автомобили и фасади на сгради, включително входа на Европейската външнополитическа служба

Основното искане на излезлите на улицата е да се проведе реално обсъждане за ограничителните мерки Основният лозунг на събралото се множество беше "Свобода". Местните медии съобщават, че стотици радикални протестиращи са се присъединили към десетките хиляди мирни демонстранти.

Сблъсъците започнаха на площад "Роберт Шуман", около който са разположени сградите на основните институции на Европейския съюз. По полицаите са хвърлени камъни и други тежки предмети. Служителите на реда са използвали водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да разпръснат тълпата. Има задържани.

Акцията е свикана от неправителствената организация „Обединени европейци“, която включва активисти както на десни, така и на леви възгледи. Жителите на много европейски страни дойдоха в Брюксел.

В Барселона шествието срещу санитарните ограничения беше много по-мирно и в по-малък мащаб: според полицията в шествието са участвали около 5000 души, като по-голямата част бяха без маски.

Междувременно Франция затяга ограниченията за неваксинираните срещу коронавирус. „Санитарният” пропуск се заменя с пропуск за „ваксина”. На практика това означава, че само тези, които са завършили пълния курс на ваксинация (включително бустер ) и които наскоро са се възстановили от COVID-19, могат да посещават ресторанти, барове, кина, спортни центрове, развлекателни комплекси, библиотеки, дискотеки, красота салони и образователни институции.