БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ В ГЪРЦИЯ ЗАВЪРШИХА СЪС СБЛЪСЪЦИ

ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ В ГЪРЦИЯ ЗАВЪРШИХА СЪС СБЛЪСЪЦИ

Със сълзотворен газ, гумени палки и водни оръдия гръцката полиция разпръсна демонстрации в Атина срещу спорния закон за задължителните ваксини

С плакати "Отстояваме свободата си, искаме демокрация, "Няма да допуснем фашизма на правителството" демонстрантите на площад Стигмата в Атина предупреждават депутатите от всички партии да не подкрепят при гласуване задължителното ваксиниране. Протестираха и медицински работници, които заявиха, че не са против ваксината, а против задължението да се имунизират, за да останат на работа.

В късната вечер снощи напрежението се покачи и органите на реда използваха целия си арсенал, за да спрат недоволните.

В центъра на Солун също се събраха много недоволни гърци. Те скандираха и срещу медиите, които умишлено рекламират ваксините, като единствен път за спасение от коронавируса. Във втория по големина град на южната ни съседка не се стигна до сблъсъци.

"Това е чист фашизъм" коментират междувременно гърците в социалните мрежи.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван до края на седмицата. Предвидени са много високи глоби и отнемане на лиценз за работодатели, които не спазват разпоредбите на здравното министерство.

Предвижда се на по-късен етап да бъдат обхванати и други съсловия, сред които учителите, както и децата до 12 години.

Около 41%, или 4.7 милиона гърци, вече са ваксинирани, но през изминалата седмица в страната има бум на новите случаи на зарази.