БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРОТЕСТНА ВЪЛНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ В ЕВРОПА

Масови протести, на места завършили със сблъсъци, срещу коронавирусните мерки в редица европейски столици

Хиляди хора излязоха за поредна вечер на централния площад в Хага, за да протестират срещу твърде строгите мерки. В резултат на сблъсъци с полицията 7 души са ранени, най-малко 20 са задържани. Силите на реда са използвали коне, кучета и палки, за да разпръсне протестиращите. Протести е имало и в Амстердам и Ротердам.

Във Виена хиляди демонстранти излязоха на протест срещу наложеното от правителството общо блокиране от понеделник и планираните от следващия февруари задължителни ваксинации. Според полицията в акцията са участвали около 35 хиляди души, докато според независими източници - над 100 хиляди. Обстановката е напрегната, с отделни сблъсъци с полицията и задържания. Херберт Кикел, лидер на крайнодясната Партия на свободата, каза от своя страна, че Австрия вече е "диктатура", и обяви, че протестите ще продължат безсрочно.

Около 15 хиляди протестиращи се събраха в центъра на италианската столица Рим. Те са недоволни от налаганата ваксинация и се обявиха против "зелените паспорти", без които не може да се стигне до работното място, до ресторант, кино, фитнес или самолет.

Полицията използва сълзотворен газ и палки срещу протестиращите срещу коронавирусните ограничения "Жълти жилетки" във Франция. Бяха издигнати барикади от контейнери, а деманстрантите са замеряли силите на реда с бутилки. От полицията са им отговорили със сълзотворен газ, палки и водни оръдия.

Протести се проведоха и в Хърватия. Хиляди възмутени от въвеждането на сертификати за ваксинация излязоха по улиците на столицата Загреб, наричайки "поробване" санитарните мерки, предприети от правителството от началото на пандемията.