БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Процесът срещу Евгени Крусев започва на 30 септември

Процесът срещу Евгени Крусев започва на 30 септември

Евгени Крусев остава с мярка за неотклонение „Подписка“ и забрана да напуска страната

Съдебният процес срещу бившия заместник- кмет по транспорта на София Евгени Крусев започва на 30 септември, реши специализирания съд. Той подаде оставка в края на 2018 година заради обвинения в длъжностно престъпление за ремонта на ул. „Граф Игнатиев”. Крусев е предаден на съд за това, че в качеството си на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки и е набавил облага за „Джи Пи Груп“, като е допринесъл за значителни вредни последици за Столична община в размер на над 620 хиляди лева.

Припомняме ви, че Крусев бе предаден на съд за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка, с което е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС. Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл.70, ал.1, т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности. Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп“ се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето, припомнят от прокуратурата.

Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707,14 лв с ДДС.

Съдът обяви определената на Евгени Крусев мярка за неотклонение „Подписка“ и наложената му забрана да напуска страната като адекватни и ги остави в сила.