БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Провал на разяснителната кампания за Евроизборите за българите зад граница

Въпреки милионите отпуснати за подготовка на кампанията, заявленията за гласуване в чужбина са почти без промяна.

Едва 673 заявления повече в сравнение с 2014-та година, са постъпили в ЦИК. Най-много желаещи да гласуват зад граница има във Великобритания – 1778. След това се нареждат Германия с 1303, Испания с 955 и Гърция с 809. Общо 191 секции ще бъдат открити в 64 държави. 24 са във Великобритания. 13 секции ще има в Гърция, сред тях две на Халкидики - в Никити и Неа Мудания. За първи път българските граждани в Германия ще могат да гласуват в 13 допълнителни секции на Европейските избори след като федералните власти уважиха желанието на страната ни за разкриване на още секции. Всичко това на фона на отпуснатите от правителството в края на март над 30 млн. лв за агитация и подготовка на изборите.
Над 7 милиона от тях бяха заделени за ЦИК, като 500 000 от тях са за разяснителна кампания.
Още Милион и 700 хиляди пък бяха разпределени за Външно министерство, от които 880 хиляди по програма Управление на задграничните представителства и подкрепа на българските граждани в чужбина. От ЦИК заявиха, че те са си свършили работата.

Таня Цанева, говорил на ЦИК: ЦИК разпространи съобщението за подаване на електронни заявления чрез МнвР и чрез Държавната агенция за българите в чужбина. Одобрихме и издаването на електронна брошура, информационни спотове, които са насочени към българите в чужбина и как могат да гласуват, както и да правят справка на сайта на ЦИК.

Дали разяснителната кампания е достатъчно ефективна, ще стане ясно по време на евровота на 26 май.

 


Автор: Боряна Благоева
BORIANA_6d6be8374b28d6a653df15bf3d1f5c06.png