БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Първа тренировка за националите ни по Тъч

Първа тренировка за националите ни по Тъч

Националният отбор на България по Тъч стартира стремглаво подготовката си за първото участие на страната зад граница

Националният отбор на България по Тъч стартира стремглаво подготовката си за първото участие на страната зад граница. То ще бъде в Англия през август. Нашите спортисти ще участват в Mixed Open (мъже и жени без възрастови ограничения).

„Спортът Тъч е много популярен в чужбина, но не и у нас. Той може да се играе доживот. Няма възрастови ограничения и всеки, който се чувства добре, може да се включи. Може да играят заедно мъже и жени. Вече имаме и юношески отбор.“ Това заяви за БСТВ треньорът и съдия по Тъч и съосновател на Българската Тъч федерация Стефан Дойчев.

Изключително щадящ относно травми, но пък безпощаден към излишните килограми и застоял начин на живот. Предпочитан, заради динамиката и емоциите, спортът Тъч вече лежи на твърди основи в страната ни. От 2019 има собствена федерация и се практикува в няколко големи градове. Не само в София, но и в Бургас, Велико Търново и Габрово има затвърдени позиции. Село Райово пък има и собствен тим. И турнир след турнир на местно ниво, се стига до учредяването на Национален отбор.

„Очакват ни сериозни мачове срещу много добри противници. Готвим се и сме изключително мотивирани. Поставихме основите на един много успешен състав, представящ България из Европа и света“. Това заявява още Дойчев, който ще води групата. Добавя, че вече има интерес и от спонсори, но всяка подкрепа е добре дошла за отбора.

„Предстои и Олимпиадата 2032, която ще е в Австралия. Стискаме палци дотогава Тъч да е олимпийски спорт“, обобщи Дойчев.
Тъч е спорт с овална топка. Произлиза от спорта ръгби лига, като физическия контакт между играчите е заменен с форма на докосване, откъдето произлиза и името на спорта. След първоначален период на развитие през 60-те години на миналия век, играта бързо става популярна през 70-те години. В началото на следващото десетилетие вече е самостоятелен спорт във всички щати и територии в Австралия, а и навсякъде по света.

Автор: Гита Манолова