БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ПЪРВА УСПЕШНА МИСИЯ НА НАСА ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НА АСТЕРОИД

Сондата ДАРТ на НАСА завърши успешно историческа мисия

Сондата ДАРТ на НАСА завърши успешно историческа мисия. Апаратът на американската космическа агенция успя да удари астероид, за да промени орбитата му – първо по рода си изпитание на начин за защита на Земята от потенциално опасни космически обекти.

Сондата ДАРТ се вряза в 2 часа и 14 минути българско време в 160-метровия астероид Диморфос със скорост от около 24 хиляди километра в час. Апаратът е уцелил точно в десятката космическият обект, разположен на 11 милиона километра от земята. Целта на теста е да бъде променена орбитата му - с малко, но достатъчно, за да може да бъде използван този метод за спасяване на Земята от евентуален фатален сблъсък с астероид.

Ще са необходими обаче между няколко дни и седмици, преди учените да могат да потвърдят резултатите от теста. Това трябва да стане с помощта на телескопите на Земята.

Тази мисия за "планетарна защита" изпробва за първи път метод за неутрализиране на потенциално опасен астероид. Смята се, че динозаврите са изчезнали преди 66 милиона години именно след като Земята се сблъсква с голям астероид с диаметър около 10 километра.

Учените успокояват - засега няма пряка опасност за нашата цивилизация от астероид. А дотогава технологията ще се развие достатъчно.