БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПЪРВИ РЕАКЦИИ СЛЕД ОБЯВЕНАТА В РУСИЯ ЧАСТИЧНА МОБИЛИЗАЦИЯ

Първи негативни реакции на Запада и Киев след обръщението на Путин относно частичната мобилизация

Първи негативни реакции на Запада и Киев след обръщението на Путин относно частичната мобилизация. Според тях това са сериозни заплахи за ескалация на конфликта, която няма как да не буди тревога.

Частичната мобилизация на резервисти, наредена от Русия, е по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна, на която германското правителство обмисля реакции - каза германският вицеканцлер Роберт Хабек. Той каза, че това е "поредната лоша и грешна стъпка на Русия, която, разбира се, ще обсъдим политически и ще се консултираме как да отговорим".

Ръководителят на британската дипломация Джилиан Кийгън коментира заплахата на Путин като тревожна и плашеща. Тя добави, че думите на Путин трябва да се приемат сериозно и призова за спокойствие.

Чешкият премиер Петер Фиала каза, че частичната мобилизация, обявена от Москва, е „опит за по-нататъшна ескалация на войната на Русия срещу Украйна“.

Китайското външно министерство призова всички страни да се включат в диалог и консултации и да намерят начин за разрешаване на опасенията за сигурността на всички страни, след като руският президент Владимир Путин обвини Запада в това, което той нарече "ядрен шантаж".

Руската мобилизация беше предвидима стъпка, която ще се окаже изключително непопулярна сред обществеността, смятат украинските официални лица. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк посочи, че този ход подчертава, че войната не върви по плана на Москва.