БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Първи случай на западнонилска треска у нас

Първи случай на западнонилска треска у нас

6-годишно дете е било лекувано със симптоми на заболяването, вече е изписано в добро състояние

За първи случай на западнонилска треска за тази година в България е ригистриран в Русе. 6-годишно дете е било лекувано със симптоми на заболяването, вече е изписано в добро състояние. Днес се очакват резултати от пробите, съобщи пред БиТиВи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.
Заразата, припомни докторът, се предава при ухапване от комар. Миналата година имаше няколко случая на заразени и се стигна до два смъртни случая. 
Детето, по информация на Дарик радио, е било прието на 26 юли в болница, с висока температура, повръщане и болки в корема. Настанено е в отделение „Инфекциозни болести“, където му е проведено лечение. Били са взети две проби за западнонилска треска, които са изпратени в Националната референтна лаборатория. Резултатите от пробите все още не са готови.
Около 80% от заразените със западнонилска треска нямат никакви симптоми, а при останалите заболяването прилича на грип. По-малко от 1% от болните получават усложнения като менингит и енцефалит.

Източник: Дума