БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Пускате бизнеса в политическия живот

Лидерът на левицата отправи призив за повече разум и за реално решение на проблема

С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към депутатите от ГЕРБ по време на дебатите за промените в Закона за бюджета, засягащи размера на субсидиите.

Споровете по законопроекта продължават вече близо три часа. Нинова бе категорична - всички присъстващи в залата политически сили заявяват, че са против такъв размер на субсидията. В същото време, повечето ще гласуват промените и правят уговорка, че после ще ги подобряват.

Лидерът на левицата отправи призив за повече разум и за реално решение на проблема. Можем да го направим - има решение, стига да има разум. Ако няма, вие приемате това, което искате, и политическият живот отива в изключително лоша посока, предупреди Нинова.

В тази зала са приемани много закони. Поне откакто аз съм в парламента, ми се струва, че за пръв път в залата се разсъждава, дебатира и ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии, подчерта председателят на опозицията. И призова: Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии се изказаха против намаляването на субсидията от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Защо тогава този закон ще бъде приет? Никой не го иска, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Уважаеми колеги, позволете да изразя мнението, че не ви вярвам. Не ви е това мотивът. Защото близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите, продължи лидерът на БСП. Всички колеги от ГЕРБ днес опровергахте г-н Борисов, изглежда аз съм единствената, която ще го цитира и подкрепя. Зададохте въпроси, че олигарсите ще управляват партиите. Кой го е казал? Бойко Борисов и аз го подкрепям, каза още Нинова. 

Събрали сме се тук да градим държава, да поддържаме правов, конституционен ред. А какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите. Явно не е, защото народът го иска. В други случаи не се съобразявате с народа. Може би, защото умишлено искате да пуснете бизнеса в политическия живот. Тук ще ви изтъкна едно противоречие. Само преди два месеца обяснявахте на нас и на българския народ, че трябва да се опростят задълженията на Мюфтийството и да им се спре външното финансиране. С кои аргументи днес отваряте външното финансиране за партиите и няма ли да бъде това влияние на чужди интереси в България през най-високата класа – политическата, която взима решения, която трябва да гарантира суверенитета? Не си слушате премиера и това е, допълни Корнелия Нинова. 

Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът – влезте с нас в управлението и вземете постове и пари. Отказахме ви. Второ беше тоягата - бой, клевети и обиди. И тогава не успяхте да смачкате опозицията. Сега сте решили с финансово наказание да унищожите опозицията. Големият въпрос не е за БСП. Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията, каза още Нинова. По думите й с това няма да се реши най-важният въпрос – задкулисието и паралелната държава, които се увеличават с тези промени.