БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Путин демонстрира Су-57 пред Ердоган

Путин демонстрира Су-57 пред Ердоган

Визитата на Ердоган в Русия се организира малко след като САЩ замрази участието на Турция в програмата F-35

С демонстрация на новото поколение изтребители Су-57 и почерпка със сладолед, руският президент Владимир Путин посрещна турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на авиационното изложение МАКС-2019 край Москва.

Визитата на Ердоган в Русия се организира малко след като САЩ замрази участието на Турция в програмата F-35 заради решението на Анкара да придобие руска система за противоракетна отбрана C-400.

Владимир Путин приветства Ердоган като "добър приятел", докато делегациите разглеждаха последните технически предложения на руските ВВС. Путин се обяви за "откриването на нови възможности за взаимоизгодно сътрудничество" с Турция във военната сфера.

На въпроса на Ердоган дали може да купу Су-57, Путин отговори: "Можете да купите".

На фона на показния приятелски тон, двамата президенти тепърва трябва да разрешават спора заради офанзивата на сирийската армия (подкрепяна от Русия) в северозападния регион Идлиб, която рискува да провокира нова бежанска вълна към Турция. Ердоган определи прекратяването на примирието в Идлиб като "много сериозна заплаха за сигурността".

След кризата между двете страни заради свалянето на руски бомбардировач Су-24 край границата със Сирия през 2015 г., Путин и Ердоган все пак възстановиха икономическите и военните връзки, за сметка на обтягащите се отношения на Турция с партньорите от НАТО.

Инвестициите от страна на Анкара в руската ПВО-система С-400 даде повод на Вашингтон да забрани на турската страна да придобие планираните близо 100 нови изтребители F-35 заради опасения от изтичане на секретна техническа информация.

Турция твърди, че е била принудена да купи руската система, тъй като НАТО и САЩ не покриват отбранителните нужди на страната.