БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПУТИН Е ГОТОВ ЗА ЛИЧНА СРЕЩА СЪС ЗЕЛЕНСКИ

Руският президент Владимир Путин обяви, че няма проблем да се срещне с украинския си колега Владимир Зеленски

Руският президент разкритикува украинското ръководство, че предприема редица стъпки, които рушат двустранните отношения. Но приветства наскоро изразеното от Зеленски намерение да се проведе двустранна среща

Същевременно Путин даде важно уточнение, свързано с непризнатите републики в Донбас.

"Ако говорим за обсъждане на проблемите на Донбас, тогава украинското ръководство трябва да се срещне с лидерите на народните републики. И едва тогава да обсъжда тези проблеми с представители на трети държави, каквато в случая е Русия. Ако Зеленски иска да обсъжда въпроси от двустранните отношения, тогава сме готови да го приемем в Москва по всяко удобно за него време", заяви руският президент.

Във видео-посланието си от 20 април Зеленски покани Путин да се срещнат някъде в Донбас. Кремъл реагира на това, като каза, че това е, цитирам: „изявление на добър актьор, защото в него няма смислов товар“.

Междувременно настоящият цикъл на напрежение между Киев и Москва отива може би към своя спад.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви успешното приключване на изненадваща проверка на войските в районите край Украйна, които накараха НАТО да застане нащрек. От своя страна руското министерство на външните работи призова в четвъртък Украйна да прекрати "военната ескалация в Донбас", жертвите на която вече са станали цивилни и да започне прилагането на Минските споразумения за прекратяване на конфликта в източната част на страната.