БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПУТИН КОМЕНТИРА КРИЗАТА НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ПОЛША И БЕЛАРУС

Путин отхвърли твърденията от Варшава и Брюксел, че Москва има роля в миграционната криза

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му няма нищо общо с миграционната криза на границата на Беларус и Полша. Същевременно той разкритикува идеите на своя белоруски колега Александър Лукашенко да прекрати притока на газ към Европа и изрази желание Европейският съюз и източната му съседка да се разберат по въпроса пряко.

Путин отхвърли твърденията от Варшава и Брюксел, че Москва има роля в миграционната криза. Той припомни, че руските авиокомпании не превозват мигранти, които сега са на границата на Беларус и ЕС. Според Путин самите западни държави създават миграционни кризи.

"Не забравяйте откъде идват кризите, свързани с мигрантите. Беларус ли е първопричина за тези проблеми или какво? Не, тези проблеми са създадени от самите западни страни - както военни, така и икономически по естество", заяви Путин.

Във връзка с миграционната криза по границите си ЕС заплаши Минск с нови санкции, а президентът на Беларус Александър Лукашенко не изключи, че може да прекъсне доставките на руски газ за ЕС. Путин заяви, че подобни действия ще нанесат големи щети на европейския енергиен сектор и няма да помогнат за развитието на отношенията между Русия и Беларус.

"Честно казано, за първи път чувам за това, защото наскоро разговарях два пъти с Александър Лукашенко, той не ми е казвал нищо подобно, дори не е намеквал. Възможно да е изпуснал това в състояние на емоционален афект", заяви руският президент.

Путин действа фактически като посредник в спора между Беларус и Европа, провеждайки телефонни разговори и с двете страни. Той изрази надежда, че в близко бъдеще ще има пряк контакт между заинтересуваните.