БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Путин нарече "глупост" версията за участието на Украйна в експлозията на "Северен поток"

Путин нарече "глупост" версията за участието на Украйна в експлозията на "Северен поток"

Само специалисти, подкрепяни от държава с определени технологии, могат да извършат подобен саботаж, заяви Путин

Руският президент Владимир Путин нарече пълна глупост версията за участието на украински активисти в експлозията на „Северен поток“, като държавният глава отбеляза, че само специалисти, подкрепяни от държава с определени технологии, могат да извършат подобен саботаж.

„Това са пълни глупости. Такъв взрив, с такава мощност, на такава дълбочина може да бъде извършен само от специалисти и подкрепен от цялата мощ на държава, която разполага с определени технологии“, каза Путин в интервю пред журналиста от програмата "Москва. Кремъл. Путин" на телевизия "Русия 1" Павел Зарубин .

Преди няколко дни New York Times съобщи за наличието на разузнавателна информация, според която проукраинска група, чиито планове не е задължително да са били известни в Киев, стои зад спирането на основния маршрут за доставки на руски газ за Европа, Северен поток и Северен поток 2 тръбопроводи. На свой ред германският вестник Zeit писа, че следите от атаката по тръбопроводи водят към Украйна. Твърди се, че операцията е извършена от яхта, наета от компания, разположена в Полша, която очевидно принадлежи на двама украинци. Германската прокуратура в отговор на запитване на РИА Новости заяви, че лодката е била наета от германска компания, което е извън съмнение.

През февруари 2023 г. американският журналист Сиймур Хърш, носител на наградата „Пулицър“, публикува свое разследване за експлозиите на „Северен поток“, в което, цитирайки източник, той заяви, че взривните устройства под руските газопроводи са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учения Baltops от водолази на САЩ с подкрепата на норвежки експерти. Според Херш решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, ангажирани с въпросите на националната сигурност. По-късно Пентагонът заяви пред РИА Новости, че САЩ нямат нищо общо с взривяването на руските  газопроводи миналата година.

Припомняме, че през септември миналата година два руски газопровода за износ към Европа , Северен поток и Северен поток 2 , бяха взривени. Германия , Дания и Швеция не изключиха целенасочен саботаж. Операторът на Nord Stream Nord Stream AG съобщи, че извънредното положение на газопроводите е безпрецедентно и е невъзможно да се оцени времето за ремонт. Главната прокуратура  на Русия образува дело за акт на международен тероризъм. На 31 октомври руският президент Владимир Путин съобщи, че на Газпром е разрешено да разгледа мястото на експлозията и ръководителя на компанията Алексей Милер е съобщил за огледа. Путин каза, че експлозията на газопровода е очевиден терористичен акт.